2024. már 29.

A CPG állampárti lejáratása

írta: Jerome Mutombo
A CPG állampárti lejáratása

Tóni, figyelj!

 

 

 
966.jpg

 A 80-as években létezett egy ma már legendásnak számító és néha ma is aktív punkbanda, a CPG. A teljes neve Common Punk Group  volt, magyarra fordítva nagyjából annyit tesz, hogy Közönséges (vagy egyszerű, esetleg átlagos ) Punk Banda. Ritkán kapott fellépési engedélyt, lemeze természetesen nem lehetett, a rádió a dalait nem játszotta, a tagokat időnként lecsukták. A dalaik természetesen rendszerellenesek voltak. 

1990 környékén egy cimbi által jutott el hozzám egy agyonmásolt kazetta, rá volt írva tollal, hogy CPG. Az első dal rögtön a híres Erdős Péter a k.. anyád című nóta volt, a 80-as évek zenei atyaúristenének a tiszteletére, aki egymaga döntött arról, ki mit jelentethet meg. Csepregi Éva például mindent, tekintve, hogy nem volt rendszerellenes, ellenben Erdős szeretője volt. 

Na de vissza a kazihoz! Lement a híres track, na de ami utána jött, volt ott minden, ami a fasizmusba belefér, cigányozás, románozás, ráadásul a haver el is árulta, hogy mit jelent a CPG: Cigánypusztító Gépezet. Na, mondom, ennyit a CPG-ről, engem nem igazán vonzott a fasizmus, ezt én nem hallgatom. 

Eltelt egy- két év, és kiderült, hogy átvertek. A CPG- nek semmi köze nem volt a fasizmushoz. Megbukott a kommunizmus, szabad világ lett, hozzám pedig egy igen érdekes információ jutott el. Elkezdtem érdeklődni a punk iránt, megtudtam, hogy a CPG bizony tényleg punk volt, abszolút nem  nem volt a fasiszta, nagyon bátor rendszerkritikus srácok voltak. A hatalom pedig tartott tőlük, talán jobban, mint az ellenzékiektől, vagy a kor rockzenészeitől. És bizony az állampárt megtette azt, hogy a CPG dalát rámásolta az egyik akkori tényleg szkinhed banda kazettájára, ráírták, hogy CPG és elkezdték kéz alatt, fű alatt terjeszteni a fiatalok körében, mert el kellett terjeszteni, hogy ezek fasiszták, nácik. 

Nem tudom, honnan ismerős, igazi kgb-s módszer. 

Tóni, figyelsz? Vagy már minden trükköt eltanultál a szovjet példaképektől? 

imagehandler.jpg

rogan_regi_video.jpg

Szólj hozzá