2024. jún 22.

Norbinak az AfD-ről

írta: Jerome Mutombo
Norbinak az AfD-ről

Most tekintsünk el attól, hogy az AfD egy orosz kémpárt, habár ez már többszörösen bebizonyosodott. Tegyük fel, hogy az AfD egy német párt, mely kormányra kerülve Németország érdekében politizálna.
Először is fontos leszögezni: az AfD nem szélsőséges. A szélsőséges azt jelenti, hogy a politikai paletta valamelyik szélén van, ám az AfD ma a második legnépszerűbb párt. Sokkal jobb jelző a populista. Ez azt jelenti, a populistára az jellemző, hogy mindig egy viszonylag széles, nem túlságosan tájékozott népréteg számára kínál bonyolult problémákra egyszerű magyarázatokat. Miről is van szó? Ha emelkedik a törlesztőrészlet, az nem a túlzott kereslet miatti pénznyomtatás miatti infláció miatt van, hanem a mohó bankok miatt. Ha rosszul keresel, annak az az oka, hogy a nagytőkések minden profitot felélnek, amit a melósok előállítanak. A második világháború előtt értelemszerűen a zsidó volt mindig a bűnbak. Ha nincs munkahely, arról a migráns tehet, mert bejön és elveszi. De ez nem is igaz, mert nem is dolgozik, segélyből él, amit a melós fizet az adójából. De nagyon sok ilyen bűnbak van, amit szeretnek a populisták emlegetni. Ilyen bűnbak a tv, a média, mert rosszra tanítja a népet, tökéletes bűnbak az EU, mert az így önmagában értelemszerűen nem is létezik, hiszen sok ország szövetsége, így értelemszerűen védekezni se tud az ellen, hogy "Brüsszel a hibás".
A lényeg az, hogy a populista mindig talál egy könnyen értelmezhető bűnbakot, akire mutogatni lehet.
Kérdés: a populistának soha nem lehet igaza? De lehet. Hiszen a problémák léteznek, a populisták ezt jól fel is ismerik. Csak a válaszaik működésképtelenek.
Viszont könnyen érthetővé válnak és a populista instabil gazdasági környezetben, valamint a közösségi médiumok által gerjesztett kaotikus információ- zuhatagban népszerűvé válik.
És akár kormányra is kerülhet.
Nagy kérdés, hogy ebben az esetben mi történik? Az eddigi esetek azt mutatják, hogy demokratikus rendszerekben a populista a gazdasági realitásokkal szembesülve "megszelidül". Meg tudja oldani, hogy lezárja a határokat nem enged be egyetlen bevándorlót sem, sőt, az itt lévőket hazatoloncolja? Természetesen meg tudja oldani, de akkor néhány kérdésre válaszolnia kell. Például arra, hogy mit kezdjünk az 1,7 körüli születési rátával, az idősödő társadalommal, a be nem töltött állásokkal, a nyugdíjkorhatárral, stb.
Autokratikus rendszerben, ahol a média nagy része kormánykontroll alatt van, egy darabig megoldható , hogy a populista kormány továbbra is populista retorikát alkalmaz, közben több százezer vendégmunkást hoz be az országba. Ahol szabadabb a média, ott ez nehezen kivitelezhető. Mivel a biológiai, földrajzi, gazdasági törvényszerűségek hatása alól senki sem vonhatja ki magát, így az a legvalószínűbb, hogy az AfD, ha kormányra kerül, lassú, fokozatos fordulatot hajt végre. Ugyanez megtörtént a zöldekkel is. Sok ötletük van, ugyan, ami nem népszerű, de már nagyon messze vannak azoktól az ideáktól, amelyeket mozgalomként hirdettek.
De az AfD nem fog kormányra kerülni. Le Pen- nek erre sokkal több esélye van.
Tetszik
Hozzászólás

Szólj hozzá