2023. dec 30.

Annalena

írta: Jerome Mutombo
Annalena

 thumb_118_default_medium.jpeg

Nagyon sokáig csak igen felszínesen ismertem a hölgyet. Ő Annalena Baerbock, a német zöldpárti külügyminiszter. Emlékszem, pár éve volt valami plágium ügye, a választások előtt a pártja vezette a népszerűségi listát, majd az új, színes koalíció tagja lett. Tudok róla, hogy igen sok ellenkezést kiváltó zöld intézkedéseket akart, vagy akar bevezetni. Nyilván mindezt jó szándékkal teszi, szakmailag hozzászólni nem tudok. Akkor mégis miért írok róla? Van egy barátom, Németországban él, hogy úgy mondjam, nem alkalmaz forráskritikát  a különböző posztokkal kapcsolatban (mondjuk napi X óra munka után még kinek van kedve bogáraszni egy cikk eredetijét..), amiket kap és tovább küld. Így hát hozzám is eljutnak a hírek, melyek szerint Annalena "buta, rosszul beszél, nem tud németül, nem tud számolni, nem tudja, hány nap van egy évben, tönkreteszi a gazdákat, az USA bábja", stb. 

 

Nem akarok, nem tudok az összes hírnek utána járni, azt látom, hogy rengeteg vágott felvétel terjed róla. Az AFP tényellenőrző oldalon van néhány konkrét cáfolat vele kapcsolatosan. Például nem mondta, hogy 560 napot dolgozik egy évben. Lásd a jegyzetben. 

És akkor felmerül egy kérdés. Miért pont Baerbock? Miért ő lett az orosz propaganda céltáblája, talán sokkal inkább, mint Ursula von der Leyen és messze jobban, mint Scholz? Ugye,nyilvánvaló, hogy az nem lesz céltábla, aki jelentéktelen.

Egy másik haverom szerint az ok a foszilis energiában utazó Oroszország zöld átállásra történő ellenérdekeltségében rejlik- vagy ha máshogy fogalmazunk, az oroszok nagyívben tesznek a klímavédelemre, Baerbock pedig fiatal, agilis, a jövő politikusa, aki képes az újabb generációk megszólítására. A bal- és jobboldali technokratákkal, a klímaszkeptikus Trump-al nyilván nincs gond. Ebből kifolyólag-  ha kicsit hazapillantunk- a foszilis energiában szegény Magyarország nyilván Baerbock nagy támogatója, hiszen egy kicsi, importfüggő ország csak nyerhet a megújuló energiára való átállással. 

De nem. Magyarország nem Baerbock rajongója, az állampárti média élen jár a róla szóló kamuhírek terjesztésében. Hello Gazprom..., hello pincsik. 

 

A kérdést mindenesetre  nyitva hagyom, mert a választ pontosan  nem tudom. Meglátjuk. Majd. Vagy nem. 

 

 

Szólj hozzá